1. Montoya J.E.Z., Sanchez A.F. The hydrolysates from fish by-product, an opportunity increasing. In Haider S., Haider F., Catala A. (Eds.) Hydrolases.IntechOpen. 2022. DOI: 10.5772/intechopen.102348
2. Wu H., Abdollahi M., Undeland I. Effect of recovery technique, antioxidant addition and compositional features on lipid oxidation in protein enriched products from cod- salmon and herring backbones. Food Chem. 2021, V. 360, article 129973. DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.129973
3. Гроховский В.А., Куранова Л.К., Волченко В.И., Глухарев А.Ю., Глазунов Ю.Т. Разработка нового ассортимента консервов паштетов из мороженых гонад и печени трески // Вестник Мурманского гос. техн. ун-та. 2016. Т. 19. № 3. С. 603-609. DOI: 10.21443/1560-9278-2016-3-603-609
4. Глухарев А.Ю., Куранова Л.К., Гроховский В.А., Волченко В.И. Оптимизация рецептурного состава консервов из мороженых гонад и жира печени трески // Вестник КамчатГТУ. 2018. № 45. С. 18-27. DOI: 10.17217/2079-0333-2018-45-18-27
5. Mezenova O.Ya., Matkovskaia M.V. Development of new functional food for old people from fish-by-products. Australian Journal of Science Research. 2014. № 1. pp. 421-426.
6. Valimaa A-L., Makinen S., Mattila P., Marnila P., Pihlanto A., Maki M., Hiidenhovi J. Fish and fish side streams are valuable sources of high-value components. Food Quality and Safety. 2019, V. 3, no. 4, pp. 209-226. DOI: 10.1093/fqsafe/fyz024
7. Aitta E., Damerau A., Marsol-Vall A., Fabritius M., Pajunen L., Kortesniemi M., Yang B. Enzyme-assisted aqueous extraction of fish oil from Baltic herring (Clupea harengus membras) with special reference to emulsion-formation, extraction efficiency, and composition of crude oil. Food Chem. 2023, V. 30, Is. 424, article 136381. DOI: 10.1016/j.foodchem.2023.136381
8. Киричко Н.А., Мукатова М.Д., Вздорнова М.С., Миронов А.И. К вопросу о возможности рационального использования гонад промыслового сазана и товарного осетра // Инженерные технологии в сельском и лесном хозяйстве: сб. тр. Тюмень: Изд-во Гос. аграр. ун-та Северного Зауралья. 2020. С. 191-196.
9. Siddiqui S.A., Schulte H., Pleissner D., Schönfelder S., Kvangarsnes K., Dauksas E., Rustad T., Cropotova J., Heinz V., Smetana S. Transformation of seafood side-streams and residuals into valuable products. Food. 2023, V. 12, no. 2, article 422. DOI: 10.3390/foods12020422
10. Лютова Е.В., Ключко Н.Ю. Молоки сельди балтийской как источник пищевых и биологически активных веществ // Вестник Бурятской государственной сельскохозяйственной академии им. В.Р. Филиппова. 2016. № 4. С. 108-116.
11. Wu C., Wang L., Liu C., Gao F., Su M., Wu X., Hong F. Mechanism of Cd2+ on DNA cleavage and Ca2+ on DNA repair in liver of silver crucian carp. Fish Phisiol Biochem. 2018, V. 34, Is. 1, pp. 43-51. DOI: 10.1007/s10695-007-9144-7
12. Wu H., Forghani B., Abdollahi M., Undeland I. Lipid oxidation in sorted herring (Clupea harengus) filleting co-products from two seasons and its relationship to composition. Food Chem. 2022, V. 30, Is. 373, article 131523. DOI: 10.1016/j.foodchem.2021.131523
13. Bazarnova J., Korableva N., Ozerova O., Moskvicheva E. Biochemical composition and quality of herring preserves with addition of bio-protective cultures. Agronomy Research. 2020, V. 18, Sp. Is. 3, pp. 1629-1639. DOI: 10.15159/AR.20.098
14. Wu H., Forghani B., Abdollahi M., Undeland I. Five cuts from herring (Clupea harengus): Comparison of nutritional and chemical composition between co-product fractions and fillets. Food Chem X. 2022, V. 25, no. 16, article 100488. DOI: 10.1016/j.fochx.2022.100488
15. Данилов М.Б., Иванов А.Ю. Изучение биологической ценности белково-жировой эмульсии из молок лососевых рыб // Вестник ВСГУТУ. 2020. № 1. С. 37-43.
16. Федосеева Е.В. Пресервы из молок лососевых рыб // Рыбное хозяйство. 2014. № 1. С. 102-105.
17. Самойлова Д.А., Цибизова М.Е. Вторичные ресурсы рыбной промышленности как источник пищевых и биологически активных добавок // Вестник Астраханского государственного технического университета. Серия: Рыбное хозяйство. 2015. № 2. С. 129-136.
18. Zhang J., Abdollahi M., Ström A., Undeland I. Lingonberry (Vaccinium vitis-idaea) press-cake as a new processing aid during isolation of protein from herring (Clupea harengus) co-products. Food Chemistry. 2023, V. 17, article 100592. DOI: 10.1016/j.fochx.2023.100592
19. Zhang M., Abdollahi M., Alminger M., Undeland I. Cross-processing herring and salmon co-products with agricultural and marine side-streams or seaweeds produces protein isolates more stable towards lipid oxidation. Food Chemistry. 2022, V. 382, article 132314. DOI: 10.1016/j.foodchem.2022.132314
20. Алексеенко Е.В., Быстрова Е.А., Семенов Г.Н., Черных В.Я. Технология получения и оценка качества сублимированного порошка из ягод брусники // Пищевая промышленность. 2017. № 11. С. 70-73.
21. Лютикова М.Н., Ботиров Э.Х. Химический состав и практическое применение ягод брусники и клюквы // Химия растительного сырья. 2015. № 2. С. 5-27. DOI: 10.14258/jcprm.201502429
22. Akimova D., Suychinov A., Kakimov A., Kabdylzhar B., Zharykbasov Y., Yessimbekov Z. Effect of chicken by-products on the physicochemical properties of forcemeat formulations. Future Foods. 2023, V. 7, article 100238. DOI: 10.1016/j.fufo.2023.100238
23. Ghorbani A., Mahmoudifar K., Shokri S., Mazaheri Y., Shamloo E., Rezagholizade-Shirvan A., Elhamirad A.H. Effect of Allium Jesdianum’s extract on the physicochemical, antioxidant, antimicrobial and sensory properties of Sausage characteristics. Food Chem X. 2024, V. 22, article 101461. DOI: 10.1016/j.fochx.2024.101461
24. Haque A., Ahmad S., Adnan M., Khan M.I., Ashraf S.A., Azad Z.R.A.A. Fortification of conventional Buffalo meat sausage with ash gourd peel enhances shelf life, nutritional, functional and microstructural characteristics. NFS Journal. 2024, V. 35, article 100179. DOI: 10.1016/j.nfs.2024.100179
25. Toldrà M., Taberner P., Parés D., Carretero C. Surimi-like protein ingredient from porcine spleen as lean meat replacer in emulsion-type sausages. Meat Science. 2021, V. 182, article 108640. DOI: 10.1016/j.meatsci.2021.108640
26. Zou Y., Wang L., Wang X. et al. Preparation, physicochemical and emulsifying properties of chicken liver phosphatidylcholine by enzymatic extraction. LWT. 2023, V. 188, article 115400. DOI: 10.1016/j.lwt.2023.115400
27. Vilkickyte G., Motiekaityte V., Vainoriene R., Raudone L. Promising cultivars and intraspecific taxa of lingonberries (Vaccinium vitis-idaea L.): Profiling of phenolics and triterpenoids. Journal of Food Composition and Analysis. 2022, V. 114, article 104796.